درمان خانگی

هر آنچه باید درباره بیماری کیسه صفرا بدانید

کیسه صفرا عضو کوچکی است که در زیر کبد قرار دارد. صفرا را ذخیره می کند و در طول هضم آن را در روده کوچک آزاد می کند. صفرا مایعی زرد رنگ است که توسط کبد ساخته می شود. به بدن کمک می کند تا چربی ها را بشکند و از شر مواد زائد خلاص شود. تعدادی از مشکلات می تواند بر کیسه صفرا تأثیر بگذارد. این مقاله به بررسی سنگ های صفراوی، کوله سیستیت و انواع دیگر بیماری های کیسه صفرا می پردازد.

انواع بیماری های کیسه صفرا

سنگ کیسه صفرا

سنگ‌های صفراوی شایع‌ترین شکل بیماری کیسه صفرا هستند. کلسترول و صفرای جامد این سنگ های کوچک را تشکیل می دهند که در کیسه صفرا تشکیل می شوند. حدود 20 میلیون نفر در ایالات متحده بین سنین 20 تا 74 سال دارای سنگ کیسه صفرا هستند. از این تعداد 14 میلیون زن هستند. اغلب هیچ علامتی وجود ندارد، اما سنگ های صفراوی ممکن است در سوراخ یا مجرای داخل کیسه صفرا گیر کنند. این می تواند منجر به درد ناگهانی در شکم، به ویژه بین قفسه سینه و ناف، درست زیر دنده های سمت راست شود. درد ممکن است به پهلو یا تیغه شانه سرایت کند.

قولنج صفراوی

قولنج صفراوی اصطلاحی برای دوره های شدید درد ناشی از انسداد سنگ کیسه صفرا مجرای کیستیک است. انسداد باعث می شود کیسه صفرا به شدت منقبض شود و باعث درد شدید اسپاسمودیک (یا گاهی اوقات مداوم) شود. اپیزودها معمولاً فقط یک یا دو ساعت طول می کشند و ممکن است به ندرت تکرار شوند، اغلب با فاصله چند سال.

کیسه صفرا ملتهب (کوله سیستیت)

التهاب کیسه صفرا می تواند ناشی از سنگ کیسه صفرا باشد – شایع ترین علت – مصرف بیش از حد الکل، عفونت ها یا حتی تومورهایی که باعث تجمع صفرا می شوند. کیسه صفرا ممکن است پاره شود، که دلیلی برای یک اورژانس جراحی است.

کلانژیت اسکلروزان

بیماری مجاری صفراوی که باعث التهاب کبد و کند شدن جریان صفرا به روده می شود. این می تواند منجر به سیروز کبدی، نارسایی کبد یا حتی سرطان کبد شود.

علائم و نشانه های اختلالات کیسه صفرا

علائم اختلال کیسه صفرا بسته به نوع بیماری می تواند متفاوت باشد. با این حال، بیشتر علائم با درد در ناحیه فوقانی شکم، در سمت راست یا وسط شروع می شود. سایر علائم رایج عبارتند از: درد قفسه سینه، لرز، مدفوع سفالی رنگ، احساس سیری، سوزش سر دل، سوء هاضمه و گاز زیاد، زردی (زردی پوست و چشم)، دردی که در زیر تیغه شانه راست یا پشت امتداد می یابد که پس از خوردن یک وعده غذایی، به ویژه غذاهای چرب بدتر می شود. یا دردی که با تنفس عمیق افزایش می یابد، حساسیت در شکم، به ویژه ربع فوقانی راست، استفراغ، حالت تهوع، تب

تشخیص اختلالات کیسه صفرا

اولین قدم در تشخیص اختلال کیسه صفرا، مشخص کردن علت واقعی ناراحتی بیمار است. به طور معمول، فرآیند حذف برای رد هر گونه اختلال دیگری که ممکن است شبیه حمله کیسه صفرا باشد، استفاده می شود، مانند: آپاندیسیت حاد، بیماری رفلاکس معده به مری، حمله قلبی. اغلب به عنوان حمله کیسه صفرا اشتباه می شود، بیماری التهابی روده (بیماری کرون)، سندرم روده تحریک‌پذیر، سنگ کلیه، ذات الریه، زخم معده. پزشک ابتدا یک شرح حال کامل پزشکی و معاینه فیزیکی انجام می دهد. سپس از تست های تشخیصی برای تعیین اینکه آیا درد شکم صرفاً ناشی از سنگ کیسه صفرا است یا بیماری دیگری استفاده می شود – ممکن است از یک یا چند تکنیک زیر استفاده شود:

کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپی (ERCP)

یک لوله در پایین گلو، به معده و سپس به روده کوچک قرار می گیرد. رنگ تزریق می شود و مجاری کیسه صفرا در اشعه ایکس دیده می شود.

اسکن

HIDA یک ماده رادیواکتیو به نام هیدروکسی ایمینودی استیک اسید (HIDA) تزریق می شود و توسط کیسه صفرا برای اندازه گیری عملکرد تخلیه کیسه صفرا جذب می شود. به این آزمایش کولسنتی گرافی نیز گفته می شود.

سونوگرافی آندوسکوپی (EUS)

یک پروب سونوگرافی تخصصی که روی آندوسکوپ قرار می گیرد و برای تصویربرداری از کیسه صفرا و مجرای صفراوی استفاده می شود.

درمان اختلالات کیسه صفرا

سنگ های صفراوی معمولاً از طریق مشاهده پزشکی یا برداشتن کیسه صفرا (کوله سیستکتومی) مدیریت می شوند. درمان های کمتر مورد استفاده شامل اسفنکتروتومی و استخراج سنگ های صفراوی یا حل کردن سنگ های صفراوی با داروهای خوراکی است. متخصص گوارش شما همچنین ممکن است تغییر رژیم غذایی را برای مدیریت سنگ کیسه صفرا توصیه کند:

  • قهوه

نوشیدن قهوه در روز می تواند خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را کاهش دهد. تصور می شود که کافئین باعث تحریک انقباضات کیسه صفرا و کاهش غلظت کلسترول در صفرا می شود.

  • چربی ها

اگرچه چربی ها (به ویژه چربی های اشباع موجود در گوشت ها، کره و سایر فرآورده های حیوانی) با حملات سنگ کیسه صفرا مرتبط هستند، برخی مطالعات خطر کمتری برای سنگ کیسه صفرا را در افرادی که غذاهای حاوی چربی های تک غیراشباع (موجود در روغن زیتون و کانولا) مصرف می کنند، نشان داده اند. اسیدهای چرب امگا 3 (موجود در کانولا، بذر کتان و روغن ماهی) ممکن است به ویژه در بیماران با سطح تری گلیسیرید بالا مفید باشد، زیرا باعث بهبود عملکرد تخلیه کیسه صفرا می شود.

  • فیبر

مصرف زیاد فیبر با کاهش خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا مرتبط است.

  • میوه ها و سبزیجات

مطالعات نشان داده‌اند بیمارانی که میوه و سبزیجات زیادی مصرف می‌کنند ممکن است خطر کمتری برای ایجاد سنگ‌های صفراوی داشته باشند که نیاز به برداشتن کیسه صفرا دارند.

  • کربوهیدرات بالا

رژیم های غذایی حاوی کربوهیدرات بالا (مانند پاستا و نان) نیز می توانند خطر را افزایش دهند. کربوهیدرات ها در بدن به قند تبدیل می شوند.

  • آجیل و خشکبار

مطالعات نشان می دهد که افراد ممکن است بتوانند با مصرف بیشتر آجیل (بادام زمینی و مغزهای درختی مانند گردو و بادام) خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را کاهش دهند.

  • قند

مصرف زیاد قند می تواند خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را افزایش دهد.

به عنوان یک اقدام درمانی جامع برای موارد اورژانسی یا اختلالات جدی‌تر کیسه صفرا، ممکن است جراحی مورد نیاز باشد. بسیاری از روش‌های کیسه صفرا از جمله کوله‌سیستکتومی را انجام می‌دهند که به‌جای استفاده از اسکوپ، با استفاده از روش‌های کم تهاجمی، روش جراحی باز یا جراحی کم تهاجمی با کمک رباتیک، کیسه صفرا را برمی دارند.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا